Makkelijk hybride lesgeven met bluetooth headset en losse webcam

Moeiteloos hybride lesgeven met bluetooth headset en losse webcam

Foto van Annie Spratt via Unsplash
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Ga jij als docent van een examenklas de komende tijd hybride lesgeven? Met hybride lesgeven wordt bedoeld een les geven waarbij een deel van de leerlingen thuis zit en een deel van de leerlingen in de klas. Vraag je je af hoe je ál je leerlingen zo goed mogelijk kunt helpen zonder dat je daarvoor al te veel moeite moet doen? Met een bluetooth headset en een losse webcam kom je al een heel end! Lees hieronder verder hoe dat in z’n werk gaat.

Voordelen van een bluetooth headset (en losse webcam)

Waarom zo moeilijk doen, vraag je je misschien af. Mijn werklaptop heeft toch ook een ingebouwde webcam en microfoon? Dat klopt. Alleen sta je als docent vaker voor het bord dan dat je achter je bureau zit. De bluetooth headset geeft bewegingsvrijheid, zodat je kunt lopen, wijzen en praten tegelijk. Het zorgt ervoor dat je goed verstaanbaar bent voor de leerlingen thuis maar ook dat jij hén kunt horen. Bijvoorbeeld wanneer ze een vraag stellen of op een andere manier interactie met jou aangaan.  Daarvoor hoef je je niet terug te haasten naar je laptop om te kijken of je wat gemist hebt. De losse webcam zorgt ervoor dat de leerlingen het bord zien, in plaats van de hele les tegen de muur of de kast vlak achter je bureau aan te kijken.

Mocht je om wat voor reden dan ook (geen schoolbudget, teveel gedoe) moeten kiezen voor één apparaat, kies dan voor de bluetooth headset. Zolang je met Powerpoints werkt en je toch je scherm deelt, kun je de webcam prima missen. Laten we hybride lesgeven alsjeblieft laagdrempelig houden.

In onderstaande video laat ik zien hoe je de bluetooth headset en de webcam koppelt aan je laptop en deze vervolgens instelt in Teams. Mocht je op school een ander programma of een ander besturingssysteem gebruiken om lessen te geven, dan valt het met wat uitzoekwerk ook makkelijk in te stellen.

Foto van Annie Spratt via Unsplash

Op deze pagina vind je zogenaamde affiliate links. Als je via deze link het product koopt, kost het jou niks extra en verdien ik er wat bij om deze site te kunnen onderhouden.

Klik op de links om naar de producten te gaan die ik in mijn video gebruik of vergelijkbare producten te vinden.

Jabra Talk 25 zwart
Logitech HD Pro webcam

Hieronder deel ik nog een aantal tips die deels terugkomen in de video, maar deels ook pas zijn ontwikkeld na een aantal maanden ervaring met hybride lesgeven:

Tips & Tricks headset

  1. Tussendoor opladen

De Jabra Talk 25 heeft een spreektijd 3,5 uur ongeveer en dat is niet heel lang. We geven wel meer dan 3,5 uur lang les op een dag. Dus zorg ervoor dat je de kabel meeneemt om de headset tussendoor te kunnen opladen. Als je thuis nog een kop van een andere oplader hebt liggen, neem die dan ook mee, dan kun je de headset makkelijk opladen aan een stopcontact op school.

2. Microfoon uitzetten

Zet je microfoon uit of mute hem wanneer je bijvoorbeeld naar de wc gaat, als je pauze hebt of als je een heel lang stuk achter elkaar niet aan het praten of aan het lesgeven bent. Zet hem dan uit. Dat kan door bij de Jabra Talk de aan/uit knop weer naar beneden te schuiven. Muten kan ook, op de Jabra Talk door de volume omhoog/omlaag knoppen tegelijk in te drukken. Op deze manier verleng je niet alleen de duur van de batterij maar zorg je er ook voor dat je leerlingen je niet kunnen horen terwijl je op de wc zit. Belangrijk: vergeet hem niet weer aan te zetten wanneer je weer begint met je klassikale uitleg of je uitleg aan de leerlingen thuis.

3. Herhaal vragen 

Heel belangrijk! De microfoon is redelijk gevoelig maar kan niet zo goed de vragen uit de klas opvangen, dus de leerlingen thuis hebben geen idee wat hun klasgenoten in de klas zeggen. Daarnaast kunnen de leerlingen in de klas niet horen wat de leerlingen thuis in jouw oor vertellen. Dus: herhaal altijd elke vraag die je krijgt voor je deze beantwoordt.

4. Video’s afspelen tijdens de les kan prima

Je kunt met dit systeem ook prima video’s afspelen tijdens de les op zo’n manier dat de leerlingen thuis het ook kunnen horen. Zorg er dan voor dat je bij het ‘scherm delen’ kiest voor ‘systeemgeluid ook delen’.  Zo krijgen de leerlingen thuis het geluid direct via hun laptop binnen. Een andere oplossing hiervoor is dat ze het geluid via jouw headset microfoon horen, maar die is dus niet zo gevoelig.

Tips & Tricks webcam

Bij schrijven op het bord:

  1. Camera récht op het bord richten

Zo is het handschrift het best te lezen. Maar een beetje experimenteren kan geen kwaad, soms zit er dan juist een lelijke spiegeling van de lamp in die het bord onleesbaar maakt.

6. Gebruik zwarte of blauwe stift

Het contrast is dan het grootst. Op deze manier is het, uit ervaring, het beste te lezen wat je op het bord schrijft.

7. Pas op vlekken

Raak het cameragedeelte van de webcam níet aan, of maak deze af en toe schoon met wat glasreiniger. Vingerafdrukken zijn vlekken en vlekken maken het beeld wazig voor de leerlingen thuis.

  1. Scherm lijkt gespiegeld in Teams

Bij het testen van je beeld, zie je het bord in spiegelbeeld. Hoe kunnen leerlingen dat nou lezen vanuit huis? Maak je geen zorgen, dat lijkt alleen maar zo. De leerlingen zien het beeld gewoon normaal.

Bij scherm delen (PPT of anders)

9. Wijzen met de muis + hand

Als je iets op het bord aanwijst, zorg dan dat je met je muis én met je hand wijst naar hetgene wat je bedoeld. Op deze manier kunnen de leerlingen thuis (muis) het zien en de leerlingen in de klas (hand). In de uitlegvideo hierover zeg ik nog dat je alleen met je muis moet wijzen, maar bij mij verdwijnt de muis op het smartboard uit beeld. Dus voor de zekerheid allebei.

10.  PPT navigeren met smartboard (of bluetooth muis)

Je hoeft niet de hele tijd naar je laptop terug te lopen om je PPT te navigeren, dat kan met de meeste smartboards gewoon met een simpele aanraking. Mocht je geen smartboard hebben of deze functie het niet doen, dan kun je overwegen een bluetooth muis aan te schaffen. Zo kun je de PPT bedienen zonder dat je achter je bureau zit. Ik neem mijn bluetooth muis altijd mee naar een plekje dicht bij het bord en ga vanaf daar oreren en de slides verder klikken.

  1. Tekentablet (extra!)

Geef je een vak waarbij je veel op het bord schrijft, zoals formules bij wiskunde of erfelijkheidsvraagstukken bij biologie? Of vind je het gewoon fijner om handgeschreven aantekeningen te maken in plaats van powerpoint slides te gebruiken? Dan is een tekentablet een uitkomst! Zo kun je aantekeningen maken op je tekentablet die in real time op het bord én op het scherm van de leerlingen thuis verschijnt. Wil je meer weten? Klik hier voor de uitlegvideo over tekentablets gebruiken in Powerpoint